Како би сачували дете од могућих нежељених последица употребе Интернета, потребно је да родитељи на време предузму одређене кораке. Ево основних савета како да поступите…

Контрола деце на Интернету је неопходна да би се деца заштитила од злоупотребе која се званично санкционише законски и која се односи на пет основних подручја:

1. Трговање људима
2. Блуд – сексуално злостављање, силовање, проституцију и подвођење,
3. Крађе новца и других ствари кроз продају услуга и навођење да се оставе подаци о платним картицама и телефонима, али и тзв. размене предмета поштом и слично
4. Насиље – пре свега вршњачко исмевање и вербално нападање, психичко малтретирање и тортура, као и физично уколико дође до сусрета са жртвом
5. Саветодавни утицаји – сугестије који наводе на самоповређивање, било као режими исхране, вежбе, лечење болести, здравствени и други практични животни савети у чијој позадини могу бити обреди секташких заједница и слично.

Упознајте дете са правилима

Да би дете разумело због чега сте као родитељ забринути за њега, када оно проводи време на Интернету, потребно је да са њим попричате на тему злоупотреба на друштвеним мрежама. С тим у вези, најпре детету објасните правила комуникације са непознатима – не размењивати личне податке, бројеве телефона, платних картица, адреса, приватних слика и информација о познатима са непознатима и не прихватати пријатељство и комуникацију са непознатим људима на социјалним мрежама.

Адекватне родитељске мере

Да би вам се деца поверавала и рекла када су нешто погрешила, не смете практиковати методе оштрог кажњавања и застрашивања својим ауторитетом у процесу васпитања, тако да се дете више плаши вас него “Сајбер лопова и манијака”. Негујте саветодавни разговор и праћење спровођења савета.

Причајте отворено са децом о свему.

У спровођењу мера безбедности и васпитања, будите упорни и одлучни, али не и насилни. Код постојања индиција за неадекватном употребом можете применити технике блокирања приступа појединим садржајима и сајтовима или укинути употребу Интернета, али имајте на уму да га дете може користити и на другим местима не само код куће, па је зато боље створити у самом детету однос према тој безбедности изнутра.

Различити приступи за различите узрасте

Ниво безбедности и начин остваривања безбедности зависи од узраста детета. За мању децу, најбезбедније је уградити неке од дечијих претраживача који им омогућавају неки степен слободе у претраживању, али немају такву слободу као на општим претраживачима. Можете их научити како да препознају опасне странице и садржаје и, наравно, да се посаветују са вама или људима од поверења када имају неку недоумицу. Најважније је да имају слободу да вам се обрате када су нешто погрешили и оставили неке податке које можда нису требали или ступили у неку комуникацију која није била безбедна.

Основни кораци до безбедног коришћења Интернета
Безбедно коришћење Интернета за децу свакако започиње тако што родитељ обесхрабрује дечију наивност и претерано поверење у особе и садржаје који се нуде на Интернету.
Најбољи начин контроле безбедности је свакако уградња претраживача за децу и алата који бележе све што је дете радило на Интернету, свих четова, слика, садржаја и информација које је размењивало
Затим, учи дете како да препозна опасност и која су правила ступања у комуникацију на Интернету. Учи своје дете да се свакодневно са њима консултују о садржајима и сајтовима које користе и ономе што се дешавало на нету, слично као што вас информишу шта се дешавало у школи или у дворишту за игру. Размењујте искуство са другим родитељима и старијом децом, са особама које се стручне за инсталацију софтвера о могућностима контроле приступа деце Интернету и инсталацији адекватних алата за ограничење ових слобода.
Поред тога, све мере правилног физичког, моралног и психолошког развоја, које важе у обичном животу важе и на Интернету и законске и друштвене мере санкционисања се изједначавају са санкционисањем преступа у стварном животу.

 Преузето са yumama.mondo.rs