Поштована децо, драге колегинице и колеге и сви остали љубитељи књига,

 

Срећан почетак нове школске: 2020/21. год. жели вам ваш нови библиотекар, проф. разредне наставе, Раде Мишковић и позива вас на дружење и сарадњу!

 

 Наша школска библиотека располаже фондом од неколико хиљада књига занимљивих наслова старих класика и савремених песника и писаца за децу .

 У библиотеци ћете моћи да добијете потребне књиге за школску лектиру, да користите литературу за писање радова на задате теме, а чека вас и велики избор поезије за такмичења у рецитовању. Ту су и други занимљиви наслови који чекају да их откријете.

На располагању су вам такође и друге врсте публикација: стручни часописи, билтени школе, актуелни уџбеници и друга помоћна литература.

Посебно бих препоручио часопис „Растко“ који уређују вероучитељ Борис Милосављевић и ученици, чланови новинарске секције, а који објављује наша школа.

Од ове школске године, библиотека уводи и неке иновације у свој програм рада, које ће , надам се, привући вашу пажњу, као и интересовање да се лично ангажујете. Ево неких:

  • Уређење школских паноа и простора библиотеке са темом: „Представљамо писца или песника за децу“ ( деца – читаоци постављају фотографије, цитате и занимљивости из живота и рада писаца за децу );
  • Библиотекар препоручује књигу( библиотека ће сваког месеца на сајту школе, представљати неке некад омиљене, а данас мало заборављене књиге);
  • Организовање посете градској библиотеци и представљање њихових садржаја;
  • Одржавање књижевних вечери ( посета песника за децу или глумца ) ;
  • Деца песници или писци ( изложбе литерарних радова ученика ) ;
  • Деца препоручују деци занимљиве књиге ( дружења читалаца ) ; 

 Представљање наше библиотеке завршио бих цитатом аустралијске списатељице  Соње Хартнет, која каже:

  „Младо створење које данас чита књигу носи ту књигу са собом у будућност – она га обликује, утиче на њега, оно учи из ње, памти је, чува је у себи. То је нешто што се дешава само књигама за младе и због тога су оне толико важне. Могло би се чак рећи – важније од  књига за одрасле.“

Ваш библиотекар Раде Мишковић